Сватбена рокля от Чикаго бе дарена в Русенския музей

Тя е на емигранти, пътували често до Русе

Първото дарение за Русенския музей през 2015 г. е сватбена рокля от 1959 г. Тя е подарена от Елена Табакова, етнограф в Къщата на Калиопа през 90-те години на ХХ век, която в последното десетилетие живее в Чикаго, предаде Дарик.

Сватбената рокля е шита в Чикаго по модел на Виенско модно списание от това време, донесено от Виена. Принадлежала е на семейство Еберт от Чикаго, които са емигранти от началото на ХХ век, от немско потекло.

„Аз закупих тази рокля през 2008 г., заедно с две шаферски рокли от същата сватба, тъй като при срещите си със семейство Еберт научих, че те много често пътували из Европа – Мюнхен, оттам до Залцбург по Дунава – Виена и така до Русе. Имат запазени снимки от Русе - 40-50 г. на ХХ в. Снимали са Доходното здание и банка Гирдап – Концертно бюро, но пазят тези спомени за себе си“,  разказа дарителката Елена Табакова:

Попаднах на тази фамилия неслучайно – аз още с идването си в Чикаго започнах да се интересувам от емигранти и стари истории, а особено от облекла, свързани с България или българите. Вече имам прекрасна колекция. Похарчила съм много пари, но не съжалявам, това ми е тръпката.

Етнографката Елена Табакова е правила във времето и други дарения на Регионалния исторически музей в Русе. В скоро време очакваме да пристигнат и двете шаферски рокли. Тя е сред активните инициатори на българската общност в Чикаго, съосновател е на сдружението „Български музей“ – Чикаго (заедно с Илина Сиракова и д-р Диляна Иванова, също етнографи от Русенския музей), участник в изложби, форуми и концерти.

Наскоро Елена Табакова бе сред българите, почели концерта на младите русенски пианисти в Карнеги Хол, Ню Йорк.

Дарената булчинска рокля е в светло екрю от тафта и венециански тип дантела с флорални мотиви. Роклята е рязана в кръста, полите са разкроени и с набор в кръста, под бюста декоративна лента с набори, къс ръкав, горнище с подплата във форма на корсет, дантелата е декорирана със ситни перли. От раменете се спуска дълъг шлейф от подплатена дантела. Тоалетът е допълнен от боне, декорирано с дантела и перли и с прикрепен към него воал.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов