Изненадващ интерес към Екомузея в Русе

За три месеца са го посетили над 70 хиляди души, сред които и чужденци

16 835 души са посетили Екомузея в Русе, заяви в интервю за БТА директорът на Регионалния исторически музей доцент д-р Николай Ненов. "Това е тотална изненада. Ако сме прогнозирали увеличение с 15 процента в следващите пет години, след осъществяването на този проект, всъщност ние го получихме още в първата година", посочи Ненов, предаде arenamedia.net.
"Това, което казват русенци за Екомузея е, че най-после имат нещо световно и на ниво. Според тях това е различното, което се случва в Русе за последните две десетилетия", допълни Ненов. По думите му с резултата на Екомузея, който за три месеца е имал само пет почивни дни, общият брой на посетителите във всички обекти на Русенския музей са 70 008 души.

Архитектурният резерват "Ивановски скални църкви" е имал 13 338 посетители за деветте месеца, в които работи, Русенският исторически музей е бил разгледан от 9 779 души, средновековният град Червен е с 9 248 посетители, Пантеонът на възрожденците - 7 917, Музеят на градския бит - 7 042, римската крепост "Сексагинта Приста" - 3 566, а интерес към къщата-музей "Захари Стоянов" са проявили 2283 туристи.
 "Смятаме, че интензитетът на посещения няма да се запази в тази степен, не и както беше в първите два месеца - когато имаше опашки пред Екомузея. Очакваме обаче засилен интерес и то постоянен. Надяваме се през следващата година посещаемостта да се увеличи с нормалните проценти - от три до пет. Това също е развитие, защото за последните 15 години ние нямаме спад на посещенията - независимо от икономическата криза и от всичките екстра фактори", каза директорът на Русенския исторически музей.

Той посочи още, че за тези три месеца Екомузеят е бил посетен и от чужденци - румънци, германци, руснаци, както и англичани. "Смятаме да привличаме чуждестранни групи чрез туроператорските фирми, като от една от тях - русенска, вече имаме уверението, че Екомузеят ще се представя в програмите й през тази година", обясни Ненов, като посочи, че става дума и за привличане на пасажери от туристическите кораби по река Дунав.
Екомузеят е на четири етажа с обща площ около 2400 кв. метра. Той бе открит официално на 28 септември 2014 г. и представя колекции и теми, обвързани с живота на хората в региона на Долен Дунав, както и многообразието на животинските видове, защитените територии и симбиозата на всекидневния живот на човека с природата.
В приземния етаж е разположен 80-тонен сладководен аквариум -по думите на Ненов той е най-големият в България, в който към момента има 10 вида риби - есетри, шарани, бял амур, толстолоб, щуки, сомове, обитаващи река Дунав, като скоро те ще нараснат на35 вида.
Аквариумът има потенциал да се превърне и в научен център за изследвания на конкретни видове риби. Колекцията от вкаменели кости, включена в темата "Бозайници на 6 000 000 години", е представена на първия етаж. Тя е една от най-пълните колекции в България, като най-любопитни са гигантските кости на мамути.

Изкуствена пещера, дълга повече от 15 метра, показва карста в региона. Акценти са поставени върху темата за животните, коитосъжителстват с човека, и агресията на човека срещу природата и срещу себе си, породила еко протестите в Русе. Като част от експозициите са направени и филми, които се прожектират на дисплеи, както и интерактивни игри.  
Екомузеят е част от европроект "Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл", спечелен от община Русе, на обща стойност 4 141 000 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов