Откриват фотоизложба "Сто години българско кино"

Министър Рашидов ще открие юбилейната експозиция, представяща работни моменти и кадри от 100 легендарни български филма

На 12 януари 2015 г. /понеделник/ от 17:30 ч. в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. “Ал. Стамболийски” № 17 ще бъде открита фотоизложбата „Сто години българско кино”. 

Експозицията по повод юбилея на българското кино представя в хронологичен ред интересни работни моменти и кадри от 100 значими български филма. Изложбата е подготвена от Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерство на културата, със съдействието на Българска национална филмотека, съобщиха от културното ведомство.

Изложбата „Сто години българско кино” в престижната галерия „Средец” на Министерство на културата ще бъде официално открита от министър Вежди Рашидов, на събитието е поканена и Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Художественото оформление на изложбата е дело на проф. Божидар Йонов, а експозицията ще гостува в галерия „Средец” на МК до 16.01.2015 г. /включително/.

Датата на откриването на изложбата – в самото навечерие на професионалния празник на българската филмова общност, не е избрана случайно. Както е известно, от 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, родната ни филмова общност отбелязва и чества своя професионален празник. В началото на 2015 г. се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този така важен юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов