Специалисти от Русенския музей ще участват в конференция в Сан Антонио

Новините

08-11-2014, 16:29

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Русе продължава „Панаирът на музейните изложби”

Русенският екомузей представя книга

Посветена е на 25 години от падането на Берлинската стена

Американската асоциация за славянски, европейски и евразийски изследвания провежда своя годишен конгрес в Сан Антонио, Тексас. Форумът се организира по повод 25 години от падането на Берлинската стена и промените, на които сме свидетели в Европа
В научната конференция „25 години от падането на Берлинската стена – историческо наследство и ново начало“ ще участва доц. д-р Николай Ненов от Регионален исторически музей – Русе. Заедно с д-р Диляна Иванова (Американски научен център, Фийлд Мюзиъм, Чикаго) и доц. Ана Лулева от Етнографския институт – БАН, тримата образуват отделен тематичен панел – „Всекидневието на социализма“, ръководен от проф. Джералд Крийд.
В конференцията ще участват около 300 учени от цял свят, предвидени са специални гост-лектори, лектория по визуална антропология - Visual Anthropology Film Series as part of the 2014 ASEEES Annual Convention in San Antonio, серия от представяне на книги и срещи с изследователи в интердисциплинарни области.
Диляна Иванова ще представи изследването си „Аспекти от комуникативната памет на всекидневния живот през социализма“, където примерите й за публични и семейни тържества са от Русе. Отново с примери от Русе е наситен текста на Николай Ненов –„Мазето на социализма“. Тук акцентът е върху функциите на мазата като място на мъжко господство – на приятелства и съюзи, на механи (битови стаи) и своеобразни „музеи“, складове и работилници – въобще пространство за изява на свободомислие.
По време на посещението в Чикаго е организирана среща с представители на българската общност, където се подвизават доскорошните етнографки Илина Сиракова и Елена Табакова, които работеха в Къщата на Калиопа в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов