5155 празнуват имен ден на Богоявление в община Русе

1608 души носият името Йордан, 943 –Йорданка

На 6 януари – Йордановден, в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Йордан – общо 1608 души. На този ден имен ден празнуват още: Божидар, Дана, Божан,  Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др., съобщиха от община Русе.

Богоявление е един от най-древните християнски празници, който разказва за явяването на Бог по време на Кръщението, на Исус в река Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста. Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. По обичай след това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят "света" вода. На реката измиват домашната икона и своите лица.

В община Русе освен 1608 именици, които се казват Йордан, празнуват още 943 дами, носещи името Йорданка. Йордана се казват 133 жени, а Данка – 152. На Богоявление имен ден празнуват още Найден -116 души, Богомил – 177, Божидар – 293, Борислав – 683 и Боян – 357 и др.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов