Тръгва проектът за градска железница в Русе

Правителството ще подкрепи проекта

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев се ангажира да продължи работата си по реализацията на проекта за градска железница, съобщава БНР.

"Това ще направи Русе наистина съвременен европейски град. Голяма част от инфраструктурата за проекта вече е изпълнена“, обясни Бурджиев. Според него е необходимо допълнителното проектиране и изграждане на 4 или 5 железопътни спирки, а необходимата жп-линия, която минава през Русе, е налична.

При посещението си в Русе министър Ивайло Московски заяви, че правителството ще подкрепи проекта.

„Проведох вече разговори с Мартин Заимов, който управлява фонда "Джесика", откъдето може да бъде осигурен 50% грант. Там сме на етап възлагане на предпроектно проучване, за което при предишния ми мандат имаше осигурени 40 000 лв., но то така и не се случи, а с това на практика ще се изготви техническото задание за проекта", обясни още русенският областен управител.

Бурджиев припомни, че в много градове по света, бързата железница, наричана още градска, или работна, се явява алтернатива, или допълнение на съществуващия градски транспорт. Тя изисква минимални инвестиции, като за разлика от метрото, не се налага да се копаят тунели, или да се градят естакади. В същото време, градската железница е изолирана от пътната мрежа, което позволява с нея да се развиват сравнително високи скорости.

Идеята в Русе е да се свърже Централна жп гара с Източната промишлена зона, Индустриалната зона и Индустриалния парк, намиращи се след кръговото движение пред ГКПП „Дунав мост“. В тези зони работят 3000 души, което всекидневно търсят начини за придвижване с организиран работнически транспорт, лични автомобили, или таксита. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов