Сувенири от Русе представят България в Дома на европейската история

Моливник, значка и картичка ще покажат част от историята на града от ХХ век

Сувенири от Русе ще бъдат включени и ще представят България в постоянната експозиция на Дома на европейската история (House of European History) в Брюксел, предаде arenamedia.net.

По инициатива на Регионалeн исторически музей – Русе през лятото на 2014 г. се проведе кампания за събиране на дарения от русенци – туристически сувенири и пощенски картички от времето на социализма, които да представят България в този европейски проект.

„Дом на европейската история“ е проект, който се реализира по идея на Европейския парламент – за запознаване с историческите процеси и събития в Европа, да се даде възможност на широката публика да разбере неотдавнашната история в контекста на предишните векове, които са формирали съответни идеи и ценности. Постоянната експозиция се предвижда да обхване шест теми от модерността, в които се дава възможност да се включат и материали от България.

Избраните три броя материали са дарение, направено от русенския колекционер Румен Кузов и представляват: сувенирен моливник с лого на „Интерхотели” (70-те години на XX век); значка – „Русе”, с форма на щит, с образи на Моста на дружбата, Паметника на свободата и фабрика; картичка – „Село Баня – Балнеосанаториум и минерални бани” (60-те години на XX век).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов