Виктор Царски спечели наградата във фестивала на ледените скулптури

Творбата му грабва с новаторския поглед към Дунав, пристанището и корабите

 Русенецът Виктор Царски спечели наградата на Община Русе в международния фестивал на ледените скулптури „Русе–Айс Фест‘2014“, предаде Дарик. Неговата пленяваща ледена творба впечатли журито с новаторския поглед към Русе – реката, пристанището, корабите. Майсторът на ледения карвинг Дилан Корбет от Канада получи наградата на Фондация „Русе-град на свободния дух“. Той сътвори „Пътя на Кундалини“ в центъра на Русе и показа, че за него няма съмнение, че Русе е град на първите неща, извор на иновативен дух и сила за новаторство. Наградата на публиката грабна  Хуан Карлов  Мартинес от Испания, който извая скулптура, наречена „Мечти“, с която показва аспекти от човешката същност, които често остават необозрими и неразбрани.

Ледените фигури на Луис Рибалта Кома-Крос от Каталуния и Руслан Коровков от Русия също впечатлиха посетителите на феста. Всички участници в ледения фестивал получиха грамоти и статуетки за участие.

Кметът Пламен Стоилов получи огромна ледена халба, която му бе връчена от съорганизаторите на фестивала “Sofia Ice”. Подаръкът е символ на благодарност, че Община Русе е отворена за това ледено изкуство и има желание да го превърне в ежегодно събитие. Всички желаещи да се докоснат или да си направят снимка за спомен с голямата ледена чаша, могат да направят това на отворения леден бар. Ледените фигури и леденият бар ще останат на площада в Русе до тяхното естествено разтопяване.

„Русе–Айс Фест‘2014“ предизвика голям интерес сред русенци и гостите на града. Само за три дни фестивалът е бил посетен от над 5 000 души. До 31 декември на площада пред хотел „Дунав плаза“ ще продължи да функционира леденият бар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов