Ваят ледени фигури на фестивал в Русе

Всяка от ледените скулптури ще бъде с общо тегло от около топ

Скулптори от четири държави ваят ледени фигури на международния фестивал „Русе Айс Фест”, чието начало бе поставено днес. В града пристигна и камион с 60 ледени блока, тежащи осем тона, предаде Нова телевизия.

По ледените скулптури работят петима професионалисти по леден карвинг - Дилън Корбет от Ванкувър (Канада), Луиз Рибалта Кома-Крос от Барселона (Испания), Хуан Карлос Мартинес от Мадрид (Испания), Руслан Коровков, Ростов на Дон (Русия), както и русенецът Виктор Царски.

Всеки от тях ще работи с осем ледени блока, всеки от тях тежи около 130 кг и е с височина метър, с ширина - 50 см, и с дебелина - 25 см. Ще бъдат направени общо пет големи ледени фигури. Всяка една от тях ще бъде с общо тегло от около тон. При температура от 6-7 градуса, ледените творби могат да издържат повече от седмица.

В района, където се организира фестивалът, се изработва и леден бар, който ще бъде с дължина около 4 метра. Той ще заработи по време на официалното откриване тази вечер и ще предлага различни напитки. А първите 300 клиенти ще могат да отпият от питиетата си от ледени чаши.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов