Коледно фолклорно надиграване в Русе

В зала „Дунав“ днес следобед

Тази събота от 17:30 ч., за пореден път зала „Дунав” ще оживее в ритъма на фолклорните танци по време на традиционното Коледно надиграване, съобщават от Община Русе. Събитието е част от Коледно-новогодишния фестивал Русе’ 2014 и кампанията „Русе  град на свободния дух“.
Водещ на фолклорния празник ще бъде Илия Деведжиев, като за поредна година Коледното надиграване обещава едно бляскаво шоу за почитателите на фолклора. Новото в поредното издание на надиграването е, че спектакълът ще предложи атрактивно редуване на концертна със състезателна част,  което ще направи програмата още по-динамична и по-пъстра. Музикален домакин на събитието по традиция ще е блестящият оркестър на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

В концертната част на събитието ще участват любимите на русенци фолклорни състави - „Русчуклийче”, „Здравец“ и „Зорница“ към Общинския детски център за култура и икуство,  Фолклорен танцов състав „Зора”, както и формациите на ФТТ „Н. Киров”.
Танцьорите ще се състезават в три възрастови групи: от 8 до 14 год., от 14 до 18 год. и над 18 години.

В надпреварата ще се включат и 5 русенски клуба за народни танци, които все повече набират популярност в града и страната, сред които Школата за фолклорни танци „Играорци”, Танцовото училище „Кукери”, Клубът за танци „Фламинго“, Клубът по български народни танци „Нашенци“ и Клубът за народни танци „Чанове”. Те ще се борят за отличия в категориите „изпълнителско майсторство“, „най-стилно“, „най-артистично“ и „най-автентично изпълнение“, както и в категорията „цялостно представяне“.
Ентусиасти от публиката, заедно със своите семейства, ще имат възможност не само да наблюдават, но и да излязат на дансинга, състезавайки се в категорията „Фамилно надиграване”.

В края на състезанието всички наградени ще мерят сили за отличията „Мис и Мистър Танц 2014”. За поредна година ще бъде връчена и наградата за най-артистично присъствие на името на Иван Донев, учредена от ФТТ „Н. Киров”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов