Отмениха заповедта за уволнението на главния архитект на Русе

Арх. Рангелов беше отстранен през юли тази година

С решение на Административния съд в Русе е отменена заповед на кмета, с която е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ на главния архитект на Община Русе и прекратено служебното правоотношение с него. Това съобщиха от пресцентъра на институцията, предаде Дарик. 

Жалбоподателят Симеон Рангелов оспори административния акт с мотивите, че при издаването на заповедта са допуснати съществени процесуални нарушения и неправилно е приложен материалният закон.

Според магистратите описаните в оспорената заповед деяния не представляват дисциплинарно нарушение, тъй като са част от преките служебни задължения на главния архитект (предоставени му по Закона за устройство на територията). "В случая главният архитект е държавен орган, законово оправомощен да издава индивидуални административни актове по ЗУТ. Законосъобразността и правилността на действията му се проверяват при оспорване на издадените от него административни актове и не могат да бъдат предмет на дисциплинарно производство", счита съдът.

Решението може да се обжалва пред ВАС. Арх. Рангелов беше уволнен през юли т.г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов