Ученици украсиха централната алея в Русе с нова пластика

За изработването й са използвани различни материали-тухли итонг, метал и бетон

Нова пластика на алеята на бул. „Цар Освободител“ 105 А ще радва русенци. Тя е изработена от ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ – Русе, специалност „Интериорен дизайн“.

За изработването й са използвани различни материали-тухли итонг, метал и бетон, предаде Дарик.

Творбата е по идеен проект на ученика Озан Хасан от XI д клас, спечелил първо място в конкурса „Еклектиката в пластичното изкуство“, който се проведе в рамките на проект „Фокуси-2“ /Формиране и обогатяване на културния усет, способности и интереси/ на ПГСАГ „Пеньо Пенев“.

В конкурса участваха 20 идейни проекта на млади творци, на възраст от 11 до 20 години, от специалности „Интериорен дизайн“, „Строителство и архитектура“, „Архитектурна реставрация“, „Системно програмиране“ на русенската гимназия по строителство. Те са оценени от жури, в състава на което влизат архитекти и художници.

Проект„Фокуси-2“ акцентира върху креативното и нестандартното в архитектурата, формирането на нови умения за творческо мислене в учениците, естетически вкус и визия за пространствени решения. Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе - град на свободния дух“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов