Русенската библиотека се нуждае от основен ремонт

Община Русе има проект за реставрация, който се очаква да бъде финансиран с евросредства

100-годишната сграда на русенската библиотека, която е паметник на културата, се нуждае от основен ремонт и консервация. Досега е извършвано само укрепване на старата част на зданието и подмяна на покрива на новото крило. Обновяването е включено в проект на Общината, който чака европейско финансиране, предаде БНТ.

Освен реставрация и консервация, трябва да се извърши енергийно обновяване на сградата, да се поднови мебелировката и да се направи ново хранилище за библиотечния фонд. От ремонт се нуждае също киносалонът, който от години е затворен.

”Това е едно прекрасно помещение, което би могло да се използва за различни услуги, които библиотеката предлага, театър, концерт, от училищата би могло да се ползва”, заяви Теодора Евтимова – директор на Регионалната библиотека „Л.Каравелов” – Русе.

Всичко това обаче ще струва милиoни левове, още повече, че ремонтът на паметници на културата изисква повече средства.
”Реално ремонтните дейности биха могли да се извършат след две-три години, нямам представа какви ще бъдат цените тогава, но за сега са около 4-5 милиона”, посочи Евтимова.
Реставрацията на сградата е включена в инвестиционен проект на Община Русе, който се очаква да бъде финансиран по новите европейски програми.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов