Обявиха Мега Мол Русе в неплатежоспособност

Големият търговски център дължи над 46 млн. лв.

Окръжният съд в Русе обяви неплатежоспособността на "Мега Мол Русе" АД. Имуществото на дружеството, което ще се управлява от назначения временен синдик, е запорирано.

На общо събрание на 16 декември т.г. трябва да се изберат постоянен синдик и комитет на кредиторите, уточниха от съдебната палата в Русе. Решението може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд, съобщават от в. Труд.

До предизвестения фалит на мола се стигна, след като лондонският клон на Банка Пиреос СА заведе изпълнително дело за над 40 млн. евро необслужван кредит. В иска банката настоя "за предварителни обезпечителни мерки" на имуществото на длъжника по договори за заеми и цесия.

Търговско-развлекателният комплекс беше запечатан от частен съдебен изпълнител, а фирми изпълнители и комунални дружества го осъдиха за неплатени задължения. Част от стоката на изнеслите се търговци под наем пък беше запорирана заради неуредени сметки. Според публичния финансов отчет за 2011 г. задълженията на "Мега Мол Русе" са над 46 млн.лв., а активите надхвърлят 52,4 млн.лв.

Молът беше открит в края на 2010 г. с инвестраните над 30 млн. евро, но не успя да привлече достатъчно търговци и клиенти. Справка в Търговския регистър сочи, че м.г. АД-то е купено от офшорните компании "Синерджи Маркетинг Лимитид" от Сейшелите, "И Си Ди Мениджмънт" (Кайман) Лимитид от Каймановите острови и "Асмита Холдингс Лимитид" от Кипър. Мандатът за управление на директорския борд изтече на 30.08.2014 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов