Образователна програма привлича децата в Операта

Премиерата ще бъде в СОУ „Фридрих Шилер”

„Фигаро харесва Моцарт и Росини!“ е името на новата образователна програма на Държавна опера – Русе. Тя ще се проведе на 18 ноември от 12.45 ч. в Аулата на СОУ с преподаване на немски„Фридрих Шилер”. Образователният концерт-лектория ще бъде представен също така на 20 и 25 ноември от 12 часа във Фоайето на Русенската опера, предаде Дарик.

В динамична и разнообразна поредица от текстове и музика,  лекторията представя най-впечатляващите черти на двамата най-популярни, най-забавни и най-обичани от широката публика композитори –  австриеца Волфганг Амадеус Моцарт и италианеца Джоакино Росини. Програмата поставя акцент върху забележителния образ на бръснаря от Севиля Фигаро, който свързва творчеството и на двамата композитори. Виждаме го като неотстъпчив и изобретателен защитник на своята свобода, ироничен и насмешлив, смел посланик на любовта. По увлекателен начин програмата говори за музиката и любовта.

За изключително приятната атмосфера на образователния концерт „Фигаро харесва Моцарт и Росини!” допринася струнният квартет от оркестъра на Русенската опера (Магдалена Андреева, Даниела Митева, Десислав Пенев и Явор Попов) и пианистката Божена Петрова.
Те ще съпътстват солистите-певци Александър Крунев, Венцеслав Анастасов и Владимир Попов(Фигаро-Росини), Калоян Христов (Фигаро-Моцарт), Стоян Стоянджов и Владимир Попов(Папагено), Лусине Даниелян и Невена Кънчева (Керубино), Диана Василева и Лили Харизанова(Царицата на нощта и Папагена) в музикалното и артистично представяне на техните образи. Автор и водещ на програмата  е  Пламен Бейков, който ще илюстрира лекторията с още музикални примери и със специално подбрани и подредени мултимедийни изображения.
За спомен от концерта всеки един от публиката ще получи две рецепти с любимите кулинарни специалитети на Моцарт и Росини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов