Икономиката в област Русе бавно се възстановява

Областта изостава в усвояването на евросредства

След сериозния спад през първите години на кризата икономиката на област Русе бавно започва да се възстановява.
Това се посочва в изследване на Института за пазарна икономика „Регионални профили: показатели за развитие”, което проследява степента на развитие на 28-те области в България.
Тревожен сигнал в него е, че областта е на дъното на класацията по усвояването на европейските средства. 

По останалите показатели – инфраструктура, данъци и администрация, околна среда, социална среда, демография и образование оценките са между „средна“ и „много добра“. Незадоволителна оценка областта получава по показател „здравеопазване“, най-вече заради недостига на медицински персонал.

Безработицата в областта се движи в унисон с тенденциите в страната от началото на кризата насам, като през последната година дори се отчита леко понижение за разлика от продължаващото нарастване на национално ниво. През 2013 г. доходите са над средните за страната, ако изключим София-град.

Здравеопазването продължава да е предизвикателство, като основните проблеми са свързани с недостига на медицински персонал. Макар и развитието на училищното образование да изпраща противоречиви сигнали, университетът в град Русе поставя областта сред първенците по осигуряване на висше образование. Социалната среда е оценена като много добра най-вече заради по-добрите от средните показатели за бедност и социално включване, както и заради богатия културен живот.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов