Приютът за бездомни в Русе търси помощ, за да оцелее

Обещана е подкрепа от германско дружество

Приютът за бездомни „Добрият самарянин” в Русе получи обещание за помощ от католическото дружество „Каритас” в гр.Хам в Германия, съобщи председателят на русенското дружество Стефан Марков. Той и управителят на приюта Мартин Николов се завърнаха с добрата новина преди ден.

Единственото подобно място в България бе създадено с усилията на дружеството и на Община Русе преди две години. Преди два месеца бюджетът му обаче бе драстично орязан от Агенцията за социално подпомагане, като дейността бе приравнена с тази на центровете за временно настаняване. Така издръжката от 6760 лв. за потребител на година бе намалена на 2530  лв. или с около 63%. В центровете обаче не се прадлага например храна, докато в приюта тя е основно перо.

Така са се наложили и съкращения на персонала от 18 на 12 души, което е абсурдно недостатъчно, като се има предвид денонощната работа. В момента са настанени 63-ма бездомни, но в тежките зимни месеци те достигат до 90, въпреки ограничения капацитет. Изненадващо е, че средната възраст е ниска – между 50 и 60 години. Хората са без никакви доходи, много от тях са болни и безпомощни, други са инвалиди с тежки увреждания, има и с психически проблеми. Понякога се налага приютът да съвместява дейността на старчески дом, болница, полиция и дори изтрезвител, но младият екип не се предава, въпреки че чистите месечни възнаграждения са под 500 лв.

Изпратихме писма за преразглеждане на положението до Агенцията за социално подпомагане, но от там отговориха, че нищо не може да се направи освен да се подобри мениджмънтът на приюта, каза управителят  Мартин Николов. Сега месечната издръжка пада от 560 лв. на 210 лв. на човек, което е недостатъчно дори за изхранването, коментира още управителят на приюта



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)