Настаняват бездомниците в София в два кризисни центъра

Освен подслон, бездомните лица ще получат топла храна и дрехи

От 15 ноември започва функционирането на двата кризисни центъра за настаняване на бездомни лица в София. 

Това каза в интервю за „Фокус” Мина Владимирова, директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община.

„През есенно-зимният сезон вече трета година ще се разкриват кризисни центрове за настаняване на бездомни лица. Това са два центъра, които се намират в кв. „Захарна фабрика”, припомни Владимирова

„От 15 ноември с решение на Столичен общински съвет и този есенно-зимен сезон се откриват и започва тяхното функциониране. Издръжката е изцяло от бюджета на Столична община и възлиза на около 150 000 лева в рамките на тези 4 месеца, в които функционират”, обясни директор на „Социални дейности”. 

По думите й, тези услуги вече трета поредна година показват своята ефективност. 

„Ние стартирахме с капацитет 30 места, а вече говорим за капацитет от 170 общо на двата кризисни центъра. В тези центрове, освен подслон, който се осигурява от 18.00 часа до 10.00 часа на следващия ден на бездомните лица, се предлагат топла храна, дрехи, условия за поддържане на хигиената, както и най-вече консултация със социален работник и, когато се наложи, с психолог”, допълни Владимирова. 

Тя уточни, че много активно през този зимен период, а и изобщо през цялата година, работят с „Общинска полиция” и с общинските болници на територията на Столична община, които непрекъснато обгрижват, когато се касае за здравословен проблем, бездомните хора.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов