Спешна помощ в Русе навърши 20 години

Животът

08-11-2014, 15:48

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русенският университет с нови доктори, доценти и професори

Центърът е създаден по немски образец

Центърът за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Русе навърши 20 години. По повод юбилея в сградата имаше малък празник с водосвет. Директорът на центъра доктор Пенка Бахчеванова каза, че за година екипите обслужват по 20-21 хиляди пациенти.

Пред 20 години Центърът за Спешна помощ в Русе бе създаден с германско финансиране и с помощта на техни специалисти. Бяха предоставени реанимобили и малки линейки. С тях медиците работиха около 15 години.
Доктор Бахчеванова съобщи, че сега Центърът за Спешна помощ разполага с 23 линейки, от които 12 се използват денонощно, а останалите, които са по-стари, са за резерв. Необходимо е автопаркът да бъде обновен.

Щатът в ЦСМП-Русе е 192 души, в които се включват центровете в градовете Бяла и Две могили. Най –острият недостиг е при лекарите, които трябва да са 26, а са само 11. Този дефицит доктор Бахчеванова обясни, че се компенсира от добрата работа на диспечерския пункт, където успяват да отсеят спешните от не толкова спешните сигнали.

Основният проблем обаче е свързан с недостатъчното финансиране на Спешната помощ, тъй като  средното възнаграждение е под средната брутна работна заплата за страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов