10 семейства от Стара Загора отказват да ваксинират за децата си

В региона няма деца, останали без имунизация заради проблема с шествалентната ваксина

Около 10 са семействата в областта, които категорично отказват на децата им да бъдат поставяни задължителните ваксини. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция.

„Броят им е малък, ние знаем кои са. Повечето са от град Стара Загора, интелигентни хора, но със собствени разбирания. В момента правим проучване, за да разберем дали през тази година нещо не се е променило, изпратили сме покани да дойдат и да разговаряме по темата", коментира д-р Таня Перчемлиева, директор Дирекция „Противоепидемичен контрол“ при РЗИ – Стара Загора.

От РЗИ първо ще се срещнат с родителите, за да проверят с тях разговори за рисковете, които крие неимунизирането на децата. По Закона за здравето на родителите може да бъде наложено и административно наказание – глоба, като минималният размер е 50 лв.

В региона няма неимунизирани новородени деца, заради проблема, който възникна на национално ниво с липсващата шествалентна ваксина, съобщи Според указанията на Министерство на здравеопазването, на родените след 1-ви юли деца се поставя четиривалентна ваксина. Четирикомпонентната ваксина не достига за реимунизацията, която се прави на 6-годишните деца и до получаването на достатъчни количества ваксина реимунизациите са преустановени, уточни д-р Перчемлиева. Тя бе категорична, че това няма да наруши имунизационния календар, защото периодът за поставяне на ваксина при реимунизация може да се удължи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов