Грипната епидемия е далеч, още не е късно за ваксина

Желаещите за имунизация са нараснали тройно в сравнение с миналата година

През последните три седмици острите респираторни заболявания се увеличават, но все още стойностите са далеч под епидемичните. Нивата на заболяемост остават на средните си и обичайни нива , съобщи д-р Таня Перчемлиева, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Все още може да се поставя противогрипна ваксина. 91 човека са се имунизирали в кабинета в РЗИ, от 23-ти септември до сега. За същия период на миналата година желаещите да се имунизират срещу грип са били само 29. Противогрипни ваксини се закупуват от аптеките, а освен в имунизационния кабинет на РЗИ, могат да се поставят и от общопрактикуващите лекари и лекарите – специалисти, които наблюдават пациенти с хронични заболявания.

През този сезон Световната здравна организация е препоръчала производството на ваксини с 2 щама от тип А- А Калифорния H1N1, A Тексас 50 2012 HN1 и един щам пр тип В – B Масачузетс 2012. От 23 септември до сега в кабинета на РЗИ са ваксинирани 91 души. В момента в кабинета е с изчерпан запас от противогрипни ваксини, но в търговската мрежа в аптеките ваксините са налични, заяви д-р Перчемлиева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов