Курс по „Филмиране на лирика” ще има в Русе

Новините

03-11-2014, 12:54

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кристална лира за оркестъра на Държавна опера – Русе

“Да се влюбиш в пеперуда" ще се играе в Русе

Експериментът е на Международно дружество “Елиас Канети”

Поради големия интерес на публиката на тазгодишния Литературен фестивал Русе към темата филмиране на лирика, Международно дружество “Елиас Канети” предоставя възможност на желаещите да се запознят по-задълбочено с различните аспекти и възможности на този жанр. В уъркшоп, воден от Анастасия Новикова ще може да участвате  „Да, можеш да филмираш лирика. Виж как!”,

Уъркшопът ще се спре на разнообразието на филмирания на лирика, представяйки анимации, видео етюди, инсценирани декламации и други варианти на жанра. При това участниците ще бъдат предизвикани да разсъждават над въпроси като кои елементи на стихотворението се филмират от режисьора и по какъв начин се случва това. В края на уъркшопа те ще се превъплътят в ролята на създатели на филми и ще измислят своя собствена концепция за филмиране на лирика.

Анастасия Новикова живее и преподава в университета в Хайделберг литературна и медийна дидактиката в специалност Немски като чужд език. Новикова получава своята докторска степен по "Филмиране на поезия в преподаването на немски като чужд език. Теоретични основи и практика на дидактиката". Нейната монография по темата „филмиране на поезия” излезе през 2013 г. в издателство „Д-р Ковач”, Хамбург.

Уъркшопът е адресиран към студенти, хора на изкуството и всички заинтересовани и ще се проведе на 09.11 (неделя) от 14 часа в Австрийската библиотека в Русе. Участие само с предварително записване на и-мейл a.novikova@gmx.net до 05.11 (сряда).
 
На 10.11 (понеделник) Анастасия Новикова ще представи филмирането на лирика и ще дискутира с публиката във Велико Търново. Срещата с нея в старата столица е от 18 часа в клуб “Таралеж”.

Събитията се организират със съдействието на Гьоте-институт България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов