Ученици от Русе работят по проект „ФОКУСИ”

Формиране и обогатяване на културния усет, способности и интереси

Стартира проектът „ФОКУСИ“-2 на Училищното настоятелство „XXI ВЕК“ при Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев“ – Русе. Абривиатурата  ФОКУСИ се разчита като ”Формиране и обогатяване на културния усет, способности и интереси” и има за цел да насочи вниманието на младото поколение към иновативното и творческото, изкуството и образованието, традициите и новаторството, креативното и нестандартното, архитектурата и живота.

В рамките на проектa ще се проведат конкурс за детска рисунка на тема „Архитектурата на град Русе“ и конкурс за пластична инсталация на тема „Еклектика в пластичното изкуство“. Произведенията на младите творци ще бъдат изложени на открито в алеята на бул. “Цар Освободител“ в частта му от Кооперативния пазар до кръговото кръстовище, като целта е това място да се превърне в алея на изкуствата и предпочитано място за отдих. Организаторите искат да спомогнат за естетизирането на градската среда и да доближат изкуството до хората.

Настоящият проект на Училищното настоятелство „XXI ВЕК“ при ПГСАГ „Пеньо Пенев“ – Русе ще доразвие и мултиплицира резултатите и добрия опит от миналогодишния проект „ФОКУСИ“, в рамките на който на алеята се материализираха ученически пластики след провеждане на конкурс, на тема „Екоарт“. Идеята на организаторите е да дообогатят експозицията и да дадат възможност на повече млади творци да покажат своите талант и способности.

Проект „ФОКУСИ“-2 се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов