За първи път в Русе „Празник на плодородието”

Прогониха „злите сили” от кооперативния пазар

За първи път в Русе бе организиран „Празник на плодородието”, на който бе представено многообразното производство на зеленчуци и плодове в региона. Идеята е есенният празник да стане традиционен, за да се запасят русенци с плодове и зеленчуци преди настъпването на зимата.

„Ето такива събития трябва да се случват в нашия град. Не е лесно при такава конкуренция, но се опитваме да сме лидер и на пазара. Община Русе няма да спре да ви кара да се усмихвате и да бъдете щастливи”, заяви кметът Пламен Стоилов при откриването. Градоначалникът получи и подарък от „Общински пазари” – кошница пълна с плодове, която от своя страна отстъпи на директора на дирекция „Икономика и управление на собствеността” Нели Миткова. Управителят на дружеството Кунчо Кунчев обеща: „Съвсем скоро тук ще направим и съботен фермерски пазар с био продукти”

 Присъстващите на празника имаха възможност не само да напазаруват, но и да усетят удоволствието от завладяващата енергия на българските песни и танци. На място се предлагаха висококачествени биоразнообразни продукти като мед, вина и сокове от арония, биволско мляко и сирене; биволски месни деликатеси; козе кисело мляко и сирена; биоконсерви; дегустация на планински чайове; пълнозърнести и многозърнести веган сладкиши и хлебни произведения; зехтин с билки и много други продукти за здравето на тялото и духа ни.

По време на празника бяха прогонени злите сили с обредния обичай „Джамал” - единствен по рода си в България, изпълняван от група за народни обичаи от село Кошов. За настроението на най-малките се погрижиха клуб „Веселяци”, преобразени като вкусни плодове.

В Деня на художниците и живописците пък малки художници рисуваха керамични фигурки; правиха апликации с есенни природни дарове; икебани от плодове и зеленчуци и се състезаваха кой ще спретне най-богата есенна салата и най-модерна баница.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов