В Русе ще има и паметник на Васил Левски

Следват проектите за неговото място и изработка

Общински съвет в Русе гласува в града да има паметник на Васил Левски и той да се намира в Парка на възрожденците. Решението бе предществано от дебати в залата, като преди сесията имаше и обсъждане сред русенци. Дори беше създадена специална работна група, която да търси място и да събира мнението на хората къде трябва да се намира паметника


На заседанието на общинския съвет бе изслушан Емил Цветков от инициативния комитет за издигането на монумента. Цветков изрази общото мнение на комитета, че предложеното място в Парка не отговаря на величието на Апостола, и предложи да бъде направено ново публично обсъждане, на което да бъде предложена и визуализация на проекта.


Представители на няколко партии също изразиха несъгласие с предложеното разположение, като основният аргумент бе, че най-подходящо място би бил центърът на града. Тази идея обаче не бе приета от специалисти, които заявиха, че централната част вече е пренаситена с монументи, и струпването им няма да се приеме добре от гражданите. Бе изказано и мнение срещу идеята паметникът да се ситуира на площада пред Пантеона с аргумента, че там са погребани множество български възрожденци, и това би омаловажило тяхната саможертва.
Реши се паметникът на Васил Левски да се намира в Парка на възрожденците, да се проведе публичен конкурс за проект на паметника с финансиране от 10 хил.лв. Предвидено е височината на фигуралната композиция да е до 3.60 метра, а за паметникът на Апостола да се съберат между 100  и 150 хил.лв., който да бъде издигнат до края на 2015 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов