Наградиха победителите във фотоконкурса „Запази духа на Русе"

Посветен е на 120 години организирано журналистическо движение

9 участници в първия фотоконкурс „Запази духа на Русе“ получиха награди на официална церемония в сряда вечерта във фоайето на Доходно здание. Тържеството беше открито от русенския кмет Пламен Стоилов. В приветствието си той изрази удовлетворението си от активното участие на фотографи и любители в първия по рода си фотоконкурс, посветен на Русе. Господин Стоилов изрази надеждата си, че тазгодишната проява е само начало на една добра традиция и обеща пълно съдействие от   Община Русе и Общинска фондация „Русе-град на свободния дух“ при реализирането на подобен род инициативи.
    
Второ място дипломи и с награди от по 300 лв. заеха Филип Дончев с цялостното си  представяне  в конкурса и снимките „България“ и „Вековна история“ на Иван Иванов.  Третото място си поделиха Красимира Пастирова и Николай Ковачев. Те получават дипломи и награди от по 200 лв.  

Отличените участници в конкурса бяха обявени от председателя на журито актьорът и фотограф Симеон Лютаков. Журито е взело решение да не присъжда първа награда, а да отличи творбите на четирима от участниците. Поощрителни награди получиха още Яна Георгиева и Дамяна Генчева.  На церемонията бяха връчени и три специални награди, диплом и по 150 лв. Специалната награда на Дружеството на журналистите-Русе към СБЖ  получи Стелян Антонов. Звено „Туризъм“ към ОП „Русе арт“ присъди специална награда на Венцислава Николова, а творбите на Свилен Симеонов бяха отличени със специална награда на ВН-кафе библиотека.
 
По време на тържеството председателят на журито Симеон Лютаков призова русенци да започнат подготовка за следващото издание на конкурса през 2015 година и да вложат цялата си творческа енергия.
Събитието беше съпътствано от изложба на снимки на фотографите, включили се в надпреварата, която ще остане във фоайето на Доходно здание до края на този месец.
 Първият фотоконкурс на тема "Запази духа на Русе" се  организира от  Дружеството на журналистите-Русе към СБЖ, звено туризъм и КДК към ОП „Русе арт“, ВН-социален проект на Еконт и с финансовата подкрепа на Общинска фондация "Русе- град на свободния дух". Той е посветен на 120 години от началото на организираното журналистическо движение в България.   
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов