Дарение за русенската община

Машина за репатриране на автомобили

Община Русе получи безвъзмездно машина за репатриране на автомобили. Дарението направи частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. Днес той връчи ключовете на кмета Пламен Стоилов. Същата машина за репатриране на автомобили тип „паяк“ Община Русе използваше през последните две години, като за това заплащаше месечен наем.

Иван Хаджииванов заяви, че с дарението на стойност 10 000 лева иска да помогне на местната администрация в усилията й да въведе ред при паркирането в най-натоварените зони на града. „В нашата дейност необходимостта от използването на машината вече отпадна“, мотивира решението си  Хаджииванов.

„Целта ни не е да санкционираме гражданите. За нас не са толкова важни приходите от тази дейност. Опитваме се да осъществим превенция на нарушенията, свързани с паркирането“, обясни кметът Пламен Стоилов. Той подчерта, че направените справки показват, че постъпленията от вдигнати от „паяк“-а коли намаляват с всеки изминал месец. „Това е доказателство, че дисциплината на водачите вече се подобрява“, каза още градоначалникът. Той обеща, че след приключването на проекта за интегриран градски транспорт и другите големи инфраструктурни проекти, състоянието на синята зона ще бъде преразгледано и ще се обособят нови места за паркиране, за да е по-удобно за гражданите. През последните две години за реда при паркирането следят два репатриращи автомобила, които се оказват напълно достатъчни за град като Русе. Ежедневно машините вдигат средно по 13-14 коли на нарушители. Приходите, които се събират всеки месец от тази дейност, са в размер около 10 000 лв. За цялата 2013 г. е реализирана събираемост от порядъка на 112 000 лв.
Освен за репатриране, машините оказват съдействие и на ВиК и др. институции при аварии и преасфалтиране за преместване на автомобили, както и при осъществяването на снегопочистването през зимата.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов