Русенските архитекти обсъждат идеи за опазване и съживяване на паметниците на културата

Конференция в Русе слага началото на регионални дискусии у нас


За първи път архитектите канят общественици, представители на местната и на държавната власт, за да ги запознаят с проблемите на опазването на културното наследство, каза днес известният русенски архитект Венцислав Илиев. Проблемът е, че до сега говорихме само за опазване на архитектурните паметници, а не за тяхната експлоатация. Той посочи като пример главната улица на Русе „Александровска” където са предимно архитектурните ансамбли от края на 19 и началото на 20 век. В много от тях магазините на приземните етажи работят, а други са затворени. Вторите етажи обаче, които са строени преди години като жилищни помещения, са празни. Архитект Илиев предложи и своя идея, според която трябва да  се направят задни входове към тези къщи, да се изградят паркинги, за да може те да заживеят пълнокръвно, а не да са  атракция  на главната улица на Русе.

Една от целите на предстоящата конференция в Русе на тема „Архитектурното наследство от края на 19 и първата половина на 20 века – обществени отговорности и професионални предизвикателства” ще бъде предлагане на решения, с които да се съживят старите сгради.
Докладите ще бъдат от Русе, Силистра, Добрич, Търговище и Букурещ.
В тях трябва да се откроят проблемите и да се предложат работещи системи за функционалност на архитектурните паметници

Според председателя на русенското дружество архитект Златина
Йорданова е нужно създаването на работеща система за опазване на
архитектурното наследство, за реставрация на съществуващите
обекти и адаптацията им, за да могат те да бъдат пригодени за
ползване в наши дни.

На конференцията в Русе на 17 и 18 октомври са поканени представители на министерства, евродепутите Светослав Малинов и Мария Габриел, бъдещи депутати на Русе в Народното събрание, общински съветници, които да бъдат запознати с проблемите в областта на архитектурата.  В Доходното здание е подредена изложба, която отразява реставрацията на паметниците и тяхната промяна след намесата на архитектите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов