Осем трудови злополуки са станали през последните два месеца в Русенско

Те са предимно в хранително-вкусовата промишленост и в производство на военния комплекс

Земеделски производители използват масово остаряла и самоделна техника и съоръжения за работа. Това показват анализите от извършените за последните два месеца проверки в областта на селското стопанство, изнесени от директора на Инспекцията по труда в Русе Ирена Николаева.
Общо 122 са нарушенията на здравословните и безопасни условия на труд. Около половината от тях са за много стари машини, ремонтирани с подръчни материали, както и за самоделни съоръжения. Става дума за шмиргели, зърночистачки, трактори и въздушни компресори. По тази причина инспекторите са спрели от експлоатация седем машини и съоръжения, които не отговарят на стандартите. Най-честото нарушение е необезопасяването на машините и съоръженията в ремонтните работилници на земеделските кооперации и производители. Друго много често срещано нарушение в сектора е неспазването на изискванията за полагане на извънреден труд, като специално в растениевъдството през топлите сезони работния ден достига в някои случаи до 14 и дори 16 часа на денонощие.
281 проверки е извършила Инспекцията по труда в Русенска област през август и септември 2014 година, съобщи още директорът  Ирена Николаева. Констатирани са 1 100 нарушения, като най-много от тях – 642, са по организацията на здравословни и безопасни условия на труд.
Осем трудови злополуки са станали в Русенско през август и септември 2014 г., за щастие нито една от тях не е със смъртен изход, коментира Николаева. Някои от пострадалите на работното си място обаче са с трайно намалена работоспособност. Злополуките са станали в хранително-вкусовата промишленост и производството на военния комплекс.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов