Русенската опера поднася богата музикална програма

Три вечери на три сцени

Богата и разнообразна концертна програма, включваща "Голямата руска музика", музика от Средиземноморието и незабравими мелодии от американското и европейското кино, ще представи на три сцени в три дни Държавната опера в Русе.

Началото ще бъде поставено на тази вечер в зала „Филхармония“, където публиката ще се срещне с „Голямата руска музика“ на известните руски композитори като Мусоргски, Бородин, Чайковски, Глазунов и Прокофиев. Диригент ще бъде Жан Ив Годен, солист – Петя Цонева.

Концертът „Голямата руска музика” ще започне с Увертюра върху теми на три руски народни песни от Малий Балакирев. Композитор, със забележителен талант, който създава и оглавява така наречената Могъща петорка /Мусоргски, Бородин, Римски-Корсаков, Кюи/ и оставя своя сериозен отпечатък върху развитието на руската музика. Той пръв успява да събере, да запише и да направи оригинални преработки и оркестрации на руски народни песни, като повлиява на поколения руски композитори да използват в своите произведения елементи от богатия руски фолклор. 

Два дни по-късно – на 28 септември, в зала „Опера“, тенорът Георгиус Филаделфевс ще разкрие красотата на музиката на Средиземноморието в своя моноспектакъл „Медитеранео“ – със специалното участие на солистите на Държавната опера-Русе Андреана Николова и Петър  Костов.

На следващия ден в „Канев център“ любителите на филмовата музика ще се насладят на незабравими мелодии от американското и европейското кино в изпълнение на Русенската филхармония със солист цигуларят Чавдар Вълков и под диригентството на Владимир Бошнаков.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)