Елитните гимназии – фабрика за емигранти

Международното дружество „Елиас Канети” в Русе организира дебат: От спасеният език до изчезващото поколение

Една от най-актуалните теми за България е нейният демографски срив поради ниска раждаемост и висока емиграция. През последните 23 години близо два милиона българи са напуснали родината си. Според актуално проучване 27% от хората в България са готови да емигрират, като делът на младите и образованите е най-висок, а през последната година този процент е най-висок.  Ежегодно хиляди наши ученици заминават за чужбина, за да постъпят във Висши учебни заведения. Мисълта за модерните държави и висок стандарт на живот привлича като магнит нашите деца. Те търсят реализация в друг град и друга дърважа, далеч от дома.

„Как да спре фабриката за емигранти в елитните гимназии?” е надсловът, под който ще се проведе открит и отворен граждански дебат по така широко зададената тема за емиграцията на младите българи в търсене на по-добро образование, работа или качество на живот. Целта му е да послужи като анализ на случващото се през последните години и в търсене на причините за тревожното състояние през погледа на различните заинтересовани страни: представители на различни политически партии, директори и учители от елитни гимназии в града, представители на РУ „Ангел Кънчев”, на активните граждански групи, на науката и естествено на гражданите. В никакъв случай дебатът няма претенцията за изключителност, а по-скоро се разглежда като поредна стъпка от развитието на култура на диалог и обмен с оглед намиране на качествени и адекватни мерки за бъдеща промяна.

Дебатът се осъществява под формата на модерирана дискусия между панелисти с нужната експертност. Модераторът е независим, външен експерт по темата с опит във воденето на подобни формати.

Заповядайте на нашия дебат, който ще се проведе на 30.09 от 18:30 ч в Дом Канети, ул. Славянска 12   

 
„Проектът „Българска мрежа за граждански диалог”  в партньорство с  Центъра за култура и дебат „Червената къща”, София и още пет неправителствени организации от страната (Варна, Пловдив, Велико Търново, Габрово и Стара Загора)  се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г, чрез която до края на календарната година ще се проведат общо 20 граждански дебати по актуални теми от общественото и градско развитие в страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов