Мащабна реконструкция на инфраструктурата започва в Русе

Проектът е за близо 30 милиона лева


Символичната първа копка бе направена днес на връзката между квартал „Родина” и централната част на Русе. Изпълнението на тази транспортна връзка трябва да завърши до края на октомври през следващата година. Съоръжението ще има и екологичен ефект, тъй като превозните средства няма да заобикалят три километра, а  вредните замърсяването на въздуха ще бъдат по-малко. Този пробив е част от проекта за интегриран градски транспорт, който ще струва  близо 30 милиона лева.
Русенският кмет Пламен Стоилов обобщи, че това е най-стратегическият проект, който се осъществява през последните 40 години в града. Той включва осем компонента, които ще се изпълняват поетапно.  До месец ще започне и реконструкцията на Кръговото кръстовище до полицията, където се предвижда изграждането на нов подлез. Кметът обясни, че заради строителните дейности ще се въведе временна организация на движението в района, като увери, че ще се търси минимално затруднение за гражданите и за превозните средства. Той призова за повече търпимост от страна на пешеходци и шофьори при реконструкциите. По същото време при ремонта на Кръговото кръстовище ще се копае и за полагане на тръби на топлофикация. Проектът трябва да приключи на 1 октомври 2015 година и с него да се подобри качеството на градския транспорт, осигуряване на по-добра достъпност на гражданите до него и намаляване на задръстванията.
По проекта "Интегрирана система за градски транспорт на Русе” ще бъде въведена електронна система за таксуване на пътниците, а всички автобуси и тролейбуси ще са включени в GPS система, която ще дава информация за трафика. Ще се реконструира и цялата тролейбусна мрежа. Предвижда се изградждането на 14 километра велоалеи, като ще бъде монтирано и видеонаблюдение на възлови кръстовища




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов