Започнаха проверки по тържищата в Русе

Част от търговците са се „изпарили”

Съвместни екипи от инспектори от офиса на НАП в Русе и Областната дирекция по безопасност на храните започнаха масирани проверки по обекти за търговия с плодове и зеленчуци в региона. Тази сутрин в усилното време за зареждане със стока от търговци в кварталните магазини и пазарчета е инспектирано най-голямото тържище в областта „Плодекс“.

Още при появата на контролните органи много от бусовете, пълни с кашони с различен зарзават, бързо са прибрали стоката и са напуснали района. Продавачите, които вече са били изложили са продукцията на саморъчно сглобени от щайги тараби, пък са я покрили с платнища и одеяла и са я изоставили… като принадлежаща на неизвестен собственик и стояща там на склад. Това е позната суматоха от предишни проверки, след която дейността си през деня продължават само няколко търговски фирми. На две от тях са извършени проверки и не са установени нарушения от инспекторите за оперативни проверки в НАП. Те са проверили документацията за произхода на стоката, за количествата вътрешно-общностни доставки, за трудовите договори и графика на работното време и за редовното и правилно отчитане на продажбите чрез касовите апарати.

Подобна проверка е извършена и на пазара в Бяла, където при сходна ситуация са били проверени 4 фирми, но не са констатирани нарушения. В следващите дни  контролът на територията на „Плодекс“ ще продължи,  но ще бъдат обхванати и други обекти в Русе и във всички общини на областта.  

Проверките ще продължат до края на годината, като целта е засилването на контрола върху нерегламентирания внос на плодове, зеленчуци, растения, растителни продукти, храни от животински произход и продукти за растителна защита от трети страни. Вниманието на фискалните инспектори ще бъде насочено върху това дали се отчита действителният размер на получените средства при реализацията на стоката  и спазването на данъчното и осигурително законодателство. Инспекторите ще следят за издаването на документи за извършените плащания, както и дали работниците имат сключени трудови договори.  

В края на август министърът на финансите Румен Порожанов и министърът на земеделието и храните Васил Грудев обсъдиха в МФ съвместни мерки за по-голяма ефективност на фискалния контрол и предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов