Започна оценка и след това продажба на жилища в АОНСУ в Русе

Хората остават без апартаменти, заради дългове на собственика Явор Блъсков

Днес е започнало описването на 130 апартамента, които се намират в бившето АОНСУ / Академия за обществени науки и социално управление/ в Русе. Въпреки че, са си платили жилищата, живеещите там не са получили нотариални актове, а само договор за покупко-продажба.
В сградата от години живеят 183 семейства с ипотекирани жилища, защото собственикът бизнесмена Явор Блъсков е спрял да изплаща дълговете си. Въпреки че, са платили жилищата, живеещите там не са получили нотариални актове, а само договор за покупко-продажба
Постройката не е преактувана и все още се води като административна сграда, което е дало право на Блъсков да събира пари от живеещите там за ток и вода. В няколко от случаите, в които той не е плащал сметките, хората оставаха на тъмно.

Днес частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов започна да описва жилищата, заради необслужени кредити от Явор Блъсков за пет милиона лева. „Следва оценка, а после – публична продан на апартаментите“, обясни Иван Хаджииванов. „Това е тежък социален проблем за града, защото за много от хората тук е единственото им жилище. Става въпрос за голяма имотна измама”, коментира още Хаджииванов.

Атрактивният имот със 17 дка терен и 5 сгради бе продаден през 2008 година от община Русе за 6,3 млн. лв. Целта на новия собственик Явор Блъсков бе да го превърне в модерен жилищен комплекс. Преустроените стаи, кабинети и зали в гарсониери и офиси бяха разпродадени по 400-450 евро/кв. м. 12-етажната сграда е с по 18 апартамента на всеки от тях и се обезлюдява с всеки изминал ден.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов