Международен форум за управление на водите и водния сектор в Дунавския регион

Домакин е Русенският университет, пристигат гости от 6 държави


От днес до 27 септември Русенският университет е домакин на международния форум „How to develop waste-water management in Bulgaria and Romania“ .Той се организира в рамките на мрежата „The Environmental technology Network Danube Region“, изградена  през април 2013година. Организатори на събитието са Umwelttechnik BW ( (Германия) и Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия в Русе. Очакват се чуждестранни гости от Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Хърватска и Сърбия.

Българските лектори са от Асоциацията по водите и сектора ВиК. Работата на форума ще протече в две паралелни секции - Управление на водния сектор и Управление на водното пречистване. И двете групи въпроси са непосредствено свързани с енергетиката и екологията.Това са жизнено важни проблеми, които България и Румъния трябва да решават в следващия програмен период в рамките на Дунавската стратегия.

Не е тайна, че от успешното реализиране на тази стратегия зависи във висока степен икономическото развитие на страните от Дунавския регион в прехода от централизирана към пазарно ориентирана икономика. А това означава чувствително повишаване качеството на живот, изравняване на социално-икономическите условия с тези от страни членки на Европейския съюз като Германия и Австрия. Само за модернизиране водния сектор у нас се очаква Европейската комисия да задели над 1 милиард евро. В творческа атмосфера ще бъдат обсъдени възможностите за приложение на модерни технологии във ВиК сектора, ще се обмени опит, ще се изградят нови професионални контакти, ще се набележат идеи за предложения към съответните програми за финансиране.

Изборът на Русенския университет за домакин на събитието не е случаен - само през миналата година приключиха 13 проекта от програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България, научно-изследователски екипи участват в програмите Intelligent Energy Europe, Information and Communication Technologies Policy Support Programme, най-новата програма Horizon2020 и редица други.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов