Международен проект с участие на Русенския университет подпомага Палестина

Предвижда се обучение на електроинженери


В „Канев Център“ на Русенския университет се проведе работна среща, в която участваха осем професори от Великобритания и Окупираните територии на Палестина, както и преподаватели от катедрите по Телекомуникации и Компютърни системи и технологии.

Русенският университет е партньор по проекта „Joint MSc in Electrical Engineering” (JMEE), програма TEMPUS, подпрограма Joint Projects, action: Curricular reform.

Координираща организация на проекта е University of Salford,  Великобритания. Координатор на проекта е проф. Haifa Takruri-Rizk. В проекта участват девет партньори – четири европейски университета (University of Salford - Великобритания, Русенски университет - България, Technical University of Cluj-Napoca – Румъния и Ecole Supérieure des Technologies Industrielles Avancées – Франция), три палестински - Birzeit University, Palestine Polytechnic University, Palestine Technical University,  и две Палестински компании - Palestinian Information Technology Association of Companie, Jerusalem District Electricity Company.

Проектът предвижда да се разработи нов съвместен магистърски курс  по „Елекроинженерство” с две направления: Телекомуникации и Електроенергетика в палестинските университети, които се намират в Окупираните територии на Палестина. Ще се осигурят обучение за преподавателските кадри и ресурси за разработването на модулите на курсовете. Курсовете трябва да бъдат акредитирани и учебните планове и модулите да бъдат признати. Връзките с индустрията ще се засилят и програмата ще бъде представена на международно ниво.

Национален приоритет за окупираната територия на Палестина е реформа във висшето инженерно образование. Основната задача на проекта е повишаване капацитета на 3 Палестински университета чрез създаването на устойчива съвместна магистърска програма в областта на електроинженерството, фокусирана върху областите енергетика и телекомуникации.

Специфичните цели на проекта са:
Да се разработи и въведе съвместна магистърска програма по електроинженерство, комбинираща два метода на обучение: електронно обучение и традиционно при съвместното участие на Палестинските университети;
Да се промотира въвеждането на Болонската система, включвайки Палестинските процедури по качество и ECTS;
 Да се обогати капацитета на палестинските преподаватели с осигуряване на възможности за сътрудничество в научно-изследователската работа с преподаватели от европейски университети чрез ръководене разработването на магистърските дипломни работи;
Да се оборудват лаборатории, необходими за магистърските курсове;
Да се подобрят връзките с местната палестинска индустрия, за да се осигури изпълнението на дейностите по проекта и кариерно развитие на студентите от магистърската програма;

Екипът за работа по проекта включва университетски преподаватели от Великобритания, Франция, България, Румъния и Окупираните територии на Палестина; Участниците в семинара разгледаха базата на университета и посетиха някои от лабораториите на факултет „Електротехника, електриника и автоматика”. Те се запознаха с магистърските и докторските програми, предлагани в Русенския университет и някои научно-изследователски разработки. Разгледани бяха възможностите за съвместно обучение на палестински студенти, както участие на наши преподаватели в обучението в Палестинските университети, така и обучение на палестински студенти в Русенския университет.

Една от дейностите на проекта предвижда и културен обмен между европейските и палестинските партньори. За гостите беше организирано разглеждане на забележителностите на град Русе и град Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов