Международно биенале на изкуствата събира в Русе 90 творци

В първото издание има произведения от живопис до фотография и декоративни изкуства

Днес от 17:00 ч. в Художествена галерия в Русе ще се открие изложбата от първото издание на Международното биенале на изкуствата "Danubian", Русе - Силистра, България 2014.

Кураторът Дан Труйка представя 90 автора от Румъния, България, Македония, Сърбия, Гърция, Италия, Франция и Швейцария с над 180 произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката, фотографията и декоративните изкуства. Той споделя, че тя е предназначена да спомогне за утвърждаването на Русе на културната карта на Европа като „град на свободния дух”. Според Дан Труйка, разположен на границата на България, Русе надхвърля собствените си очертания и бъдещите планове в по-широкия контекст на трансграничното партньорство между Гюргево и Букурещ.

Биеналето е замислено като възможност творбите на автори от различни поколения и култури, които работят с различни визуални езици, да се срещнат, превръщайки събитието в своеобразен калейдоскоп, разкриващ най-ярките тенденции в съвременното изкуство. Международната изложба може да се види до 13 октомври в залите на Художествената галерия в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов