Историческият музей в Русе представи нови изложби и културни пространства

Мисия

19-09-2014, 15:52

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Интересно ново дарение за русенския природонаучен музей

В Русе бяха открити обновени експозиции и лапидариум


Днес беше открита реновираната и с ново оборудване сграда на Исторически музей на площад „Батенберг“ в Русе. Обновените пространства са в унисън със съвременните изисквания в музейното дело „Скоро предстои да бъде открит и Природо-научният музей, а през тази и следващата година ще приключат и интервенциите по къщата-музей „Захари Стоянов“, Къщата на Калиопа, Пантеона на възрожденците, които ще завършат кръга от културно-исторически атракции в градския туристически ансамбъл, съобщи при откриването кметът на Русе Пламен Стоилов.
Обновяването на експозициите в сградата на Регионален исторически музей Русе е част от проекта „Развитие на културно-историческите атракции в градски туристически ансамбъл“. Проектът се финансира по ОП “Регионално развитие“ и обхваща две  емблематични за Русе културно-исторически атракции, обвързани в общ туристически ансамбъл, включващ 3 обекта: сградата на Регионалния исторически музей - Русе, намираща се на пл. „Ал. Батенберг“, отдел „Природа“ към РИМ / на ул. „Етър“ 3/ и РБ „Любен Каравелов“.
Общата стойност на проекта е 4 432 260,90 лева, от които 95,93% се осигуряват по ОП  “Регионално развитие“, а собственият принос на Община Русе възлиза на 180 393,02 лева.
Целта е да се повишаване на конкурентоспособността на културно-историческите атракции за привличането на по-голям брой посетители чрез консервация, укрепване, преустройство, разширение и обособяване на нови изложбени пространства за постоянни експозиции, оборудване за прилагане на съвременни иновативни и интерактивни подходи за интерпретация и анимация.
В рамките на официалната част по откриването на обновената сграда на Регионален исторически музей, кметът Пламен Стоилов връчи Плакет „Русе“ на трима изявени музейни дейци. Това са доц. д-р Иван Иванов, директор на историческия музей в периода 1972-1982 г., Еберхар Унджиян, уредник в отдел „Природа“ в периода 1960-1994 и Симеон Стефанов, препаратор в отдел „Природа“ в периода 1979-2007 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов