Денят на Независимостта в Русе

Мисия

22-09-2014, 08:16

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честит Ден на Независимостта, Българийо!

Къде е написан текста на Манифеста, прочетен от княз Фердинанд

Историческите факти сочат, че на 21 септември корабът „Хан Крум” акостира на русенското пристанище и с него пристига княз Фердинанд. Преди това в града се е събрало цялото правителство начело с министър-председателя Александър Малинов. При посрещането на Княза министрите го уведомяват за решението си да бъде обявена Независимостта на България, а той да получи титлата „Цар”. Фердинад дава съгласието си и цяла нощ се подготвя текста за Манифеста, който на другия ден да бъде прочетен във Велико Търново. Според историческите данни документът е бил окончателно готов край гара Две могили след Русе, където влакът е бил спрял за малко. На 22 септември Манифестът за независимо българско царство е прочетен в църквата „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново.
Днес в Русе ще бъде отбелязана тържествено 106-тата година от Независимостта на България пред Паметника на Свободата. Слово за празника ще произнесе областният управител на Русе Симеон Иванов Какво мислят младите хора днес, 106 години след паметните събития от 1908 година, ще разсъждава Михаела Стоянова – студентка от Русенския университет „Ангел Кънчев“. В програмата участва още и Тереза Тодорова от Вокална група „Слънце”.
По традиция, благодарствен молебен по повод празника ще отслужи Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум. Церемонията ще премине под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър, като накрая официалните гости и всички граждани ще имат възможност да поднесат венци и цветя в чест на официалния празник на Република България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов