Честит Ден на Независимостта, Българийо!

Архив София

22-09-2012, 09:17

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Отбелязваме 104 години от паметната за Родината дата.

Днес България празнува 104 години от обявяването на своята Независимост.

По традиция празникът се отбелязва с тържествена заря-проверка във Велико Търново, където на този ден през 1908 г. в черквата "Св. четиридесет мъченици" е обявена независимостта. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава. България е обявена за царство, а княз Фердинанд I приема титлата "цар на българите".

По случай празника във Велико Търново са подменени 100 национални флага и 30 знамена. Новите флагове са поставени върху фасадите на сградите по улиците "Независимост", "Стефан Стамболов", "Иван Вазов", "Никола Пиколо" и площад "Велчова завера". Освен това три празнични транспаранта ще бъдат монтирани на ул. "Независимост" и около църквата "Св. 40 мъченици" и Западен пътен възел. Отпечатани са и 1000 хартиени знамена за участниците в празничното шествие. Цветна арка, украсена със знамена, е монтирана на площад "Велчова завера", както е било преди 104 години, пише "Дневник".

В тържествената заря-проверка на площада "Цар Иван Асен Втори" ще се включат председателят на парламента Цецка Цачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и народни представители.

Денят на обявяването на независимостта на България се чества като официален празник на страната от 1990 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов