Русе почете паметта на Захари Стоянов

Животът

06-09-2014, 17:34

Автор:

Десислава Дончева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Показват домашната библиотека на Захари Стоянов

Революционерът с принос за приобщаването на България към модерна Европа

С възпоменателна вечер под наслов "Захари Стоянов: Неуморен радетел за основаването на Интерпарламентарен съюз" в зала „Култура” в Русе бе  отбелязана 125-годишнината от кончината на големия български революционер, писател, публицист и държавник Захари Стоянов.

Преди откриването на вечерта организаторите от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Държавен архив - Русе положиха венец на неговия гроб в Пантеона на възрожденците в Русе.

В своето слово по повод годишнината Йордан Палежев - изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов, изтъкна неговата роля за приобщаването на България към модерна Европа.

Специален гост на вечерта бе д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България. „Няма по-добър начин да отбележим 6-и септември - Деня на Съединението на България, от вечер в памет на Захари Стоянов - един от неговите най-големи причинители", заяви Соломон Паси. Той говори за ролята на учредения през 1889 г. в Париж Интерпарламентарен съюз, който според него е повратна точка в историята на човечеството. По думите му този съюз дава тласък на глобализацията, като днес по примера му имаме Европейски парламент и редица други международни организации. "Така Захари Стоянов, макар и косвено, участва в създаването на един от първите и най-мощни тласъци на световната и европейската глобализация", каза Паси.

Поздравителни адреси до инициатора на вечерта Йордан Палежев бяха изпратени от Кмета на Русе Пламен Стоилов и от Областния управител Симеон Иванов.

Студентът от Русенски университет и стажант в Областна администрация -  Русе Георги Георгиев бе подготвил изложение върху книгата на френския учен, славянофил и панславист Луи Леже - „България”, която Захари Стоянов е притежавал в домашната си библиотека.

Подбрани откъси от публицистиката и кореспонденцията на именития българин прочете актьорът от Драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков. По време на вечерта клавирното дуо Йоана Делимаркова и Николай Димитров, ученици в НУИ "Проф. Веселин Стоянов", изпълниха творби от Клод Дебюси и Панчо Владигеров.

Съпътстваща честването инициатива е изложбата на документи от личния архив и книги от домашната библиотека на писателя и държавника, съхранявани в Държавен архив - Русе и РБ „Любен Каравелов“. Експозицията е подредена във  фоайето на Русенската библиотека и може да се види до 19 септември 2014 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов