Показват домашната библиотека на Захари Стоянов

Новините

02-09-2014, 14:15

Автор:

Десислава Дончева

Всичко от Автора

125г. от смъртта на големия революционер, писател и държавник

Две изложби на документи от личния архив и книги от домашната библиотека на писателя и държавника, съхранявани в Държавния архив - Русе и РБ „Любен Каравелов“, ще бъдат експонирани в салон „Култура“ и във фоайето на Регионална библиотека "Любен Каравелов"- Русе. Събитието е част от възпоменателна вечер под надслов: „Захари Стоянов - ннеуморен радетелза основаването на Интерпарламентарен съюз“. Събитието се посвещава на 125-годишнината от смъртта на големия български революционер, писател, публицист и държавник.

Вечерта се провежда на 5 септември под егидата на Област Русе и Община Русе. Слово по повод годишнината ще произнесе Йордан Палежев – дългогодишен изследовател на документалното наследство на Захари Стоянов.

1888-1889-а са годините, когато у Захари Стоянов настъпва истинско преображение. Особено след като е избран за председател на Народното събрание, той е необичайно въздържан във вътрешнополитическите полемики и много деен в дипломатическите отношения. На дневен ред е свикването в Париж на Интерпарламентарната конференция за арбитраж, която да се занимае „с начините за подобрение на международната политика“ чрез сключването на договори между държавите, „способни да осигурят приятелско разрешение на разногласията.“ Председателят на българския парламент горещо подкрепя тази идея - насъщна до ден днешен.
Главната заслуга за провеждането на Първата международна парламентарна конференция принадлежи на Frederic Passy, член на Френския парламент, и W.R.Cremer, член на Английския парламент.

Продължил усилията си в тази насока, през 1911 г. Фредерик Паси получава Нобелова премия.







Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов