Виетнамци взимат дипломи в Русе

Университетът в дунавския град подписа договор за сътрудничество с Ханой

Виетнамци взимат дипломи в Русе. Това е едно от нещата, за които се споразумяха ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев с висши училища в Ханой. От 26 август до 2 септември проф. Белоев и доц. Красимир Мартев, директор на Дирекция „Чуждестранни студенти“, проведоха поредица от срещи във Виетнам.

В първите три дни от визитата, в Научния институт за земеделска техника и технологии за съхранение на земеделската реколта (VIAEP) се проведоха заседания на научните звена за вътрешни защити на дисертациите на докторантите  Чан Куок Хоан, Чан Хонг Тхао и Ву Зуи Зунг, под ръководството на проф. Христо Белоев. С успешното им приключване се дава старт на процедурата за защита. Предстои през месец ноември да се проведат официалните защити на дисертациите в Русенския университет.

От 29 август до 2 септември ректорът на Русенския университет, проф. Христо Белоев и доц. Красимир Мартев проведоха работни срещи в Ханойския Аграрен университет – гр. Ханой, Университета по технологии и образование в гр. Нам Дин,  Университета по технологии и образование в гр. Вин,  Института за земеделска техника и технологии за съхранение на земеделската реколта в гр. Ханой, Научния технологичен институт в гр. Ханой, Академията на науките на Виетнам и др.

Подписан е Меморандум за сътрудничество с Университета по технологии и образование в гр. Вин с ректора на университета проф. Нгуен Мин. Предстои съгласуването му в Министерството на образованието на Виетнам и през ноември официалното му подписване в гр. Русе.
Подписан е Договор за сътрудничество с Университета по технологии и образование в гр. Нам Дин, с ректора на университета проф. Фан Ши Хие, който е възпитаник на Русенския университет/завършил през 1994 г./.

В рамките на подписаните договори ще се осъществят следните дейности: обмен на студенти и преподаватели по различни образователни програми; работа по съвместни научни разработки; обучение на студенти и докторанти; участие в научни сесии; създаване на смесени научни колективи и работа по съвместни проекти и др.

Проф. Белоев и доц. Мартев са провели работни срещи в Ханойския Аграрен университет – гр. Ханой, Института за земеделска техника и технологии за съхранение на земеделската реколта в гр. Ханой, Научния технологичен институт в гр. Ханой,  за отчитане на досегашната съвместна дейност, на база подписаните отпреди  договори за съвместна дейност.

Проведени и две срещи със випускници на Русенския университет в гр. Ханой и в гр. Вин, на които са дискутирани въпроси за бъдещо сътрудничество, набиране на студенти за Русенския университет, работа по съвместни научни проекти и др. Всички наши випускници са запазили прекрасни спомени от България, Русе и своите студентски години. Не са забравили текстовете на песни като „Моя страна, моя България“, „Хей, поле широко…“, „Пътнико, свиден, пътнико, млад“. Те още помнят вкуса на любими български ястия, описват местата, където са били. За тях България е останала нещо скъпо, обичано и слънчево. В по-голямата си част днес те са на ръководни, ключови позиции.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов