Обама: Китай е предизвикателство, а не Русия

„Мисля,че е важно да запазим перспективите спрямо Русия. Русия е безобидна."

Президентът на САЩ Барак Обама в интервю за сп. „Икономист" отбеляза, че американската външна политика трябва да се фокусира върху Азия, а не спрямо Русия.

Обама призна, че не съжалява за обявенета през 2009 г. политика на презареждане на отношенията с Русия. Според него той е имал добри отношения с Дмитрий Медведев като президент, а завръщането на Путин в Кремъл носи повече негативи за Русия в дългосрочен план.

„Не се чувствам излъган. Имахме много продуктивни отношения с президента Медведев. Ние направихме много от това, което трябваше да се направи", каза Обама.
Според него, „Русия винаги е била нещо като Янус -  тя гледа на Изток и на Запад".
Той смята, че политиката на руския президент в краткосрочен план може да бъде популярна в страната и „ създаваща проблеми в чужбина".
САЩ са убедени, че Русия хвърля регионално предизвикателство, но трябва да се работи, за да се избегне ескалация на регионално ниво, а във външната политика да се заговори за ядрено оръжие, отбеляза американският президент.

„Мисля,че е важно да запазим перспективите спрямо Русия. Русия е безобидна. Имигрантите не са се втурнали към Русия в търсене на възможности. Животът на руския мъж продължава около 60 години. Населението на Русия се топи.", заяви Барак Обама.
Обама и Путин за последно говориха по телефона миналата седмица. Според Кремъл, двамата лидери признават, че санкциите не отговарят на интересите на Русия и Съединените щати.

В същото време Обама смята, че САЩ трябва да е по-твърд спрямо Китай заради икономическата и военната мощ на управляващата в Пекин комунистическа партия.

Американският президент смята споровете с Китай като „преодолими".  „Те не са сантиментални и не се интересуват от абстракции. Споровете с Китай се появиха, когато те се престанаха да бъдат обикновен производител на евтини стоки и започнаха да произвеждат скъпа продукция,нарушавайки интелектуалното право. Съществуват механизми за твърдо отношение спрямо тях в случаите, когато мислим, че нарушават международните норми. Също така трябва да покажем на Пекин ползите от сътрудничество", отбеляза Барак Обама.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов