Обама: ИДИЛ дестабилизира Ирак

Барак Обама: ИДИЛ дестабилизира Ирак и представлява заплаха за редица страни от Близкия изток

Терористичната групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) може да представлява заплаха за редица страни от Близкия изток, предупреди президентът на Съединените щати Барак Обама, цитиран от БНР, по повод рязкото повишаване на активността на групировката и превземането на редица иракски градове от терористите.

В момента проблемът с ИДИЛ е, че тя дестабилизира страната, отбеляза Обама по повод рязкото повишаване на активността на ИДИЛ и превземането на редица иракски градове от терористите. Иракското общество в крайна сметка ще отхвърли ИДИЛ, но групировката все пак представлява заплаха за САЩ в средносрочен и дългосрочен план, заявил е президентът в интервю за Си Би Ес. Възможно е насилието да обхване и други страни от региона, включително американски съюзници като Йордания, посочи Обама.

В същото време ИДИЛ може да натрупа още оръжия и ресурси в Сирия, обхваната от беззаконие в резултат на бойните действия, отбелязва Обама. В самата Сирия няма умерени сили, които може да свалят режима на президента Башар Асад, подчерта той.

Освен ИДИЛ и други групировки, като "Боко Харам" в Северна Африка и йеменския клон на "Ал Кайда", също трябва да бъдат следени от САЩ и техните партньори. САЩ обаче няма да реагират на появата на тези групировки в различни страни с изпращането на войски. Вашингтон се нуждае от по-насочена стратегия, както и от партньорство и обучение на местните сили за сигурност, за да може те да си вършат работата.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова САЩ да се опитат да отслабят както Иран, така и сунитските въстаници, които приближават Багдад, предаде Ройтерс. За целта администрацията на Обама не трябва да работи с Иран, за да помогне за стабилизацията на Ирак, заяви той. Това, което виждат в Близкия изток днес в Сирия и Ирак, е острата омраза между радикалните шиити, в този случай водени от Иран и радикалните сунити, водени от "Ал Кайда", ИДИЛ и други, заяви Нетаняху пред Ен Би Си, говорейки за Ислямска държава в Ирак и Леванта. И двата лагера са врагове на САЩ. А когато враговете ви се бият помежду си, не подсилвай единия или другия. Отслаби и двамата, добави Нетаняху.

В същото време сунитските екстремисти от ИДИЛ отбелязаха бързи победи в Ирак, превземайки четири града и три гранични пункта на границата с Йордания и със Сирия. Контролът на границата със Сирия ще позволи на ИДИЛ да доставя оръжие от иракските складове на бойците, борещи се срещу правителството на Башар Асад.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов