Реновират централната улица в Русе с „древноримска“ настилка

„Приста“, „Червен“ и „Русе“ са имената на трите цвята на новата настилка

С имената на древноримската крепост "Приста", средновековният "Червен" и "Русе" са кръстени трите цвята на новата настилка по централната улица "Александровска" в града. По-голямата част от района между площадите "Свобода" и "Хан Кубрат" вече е застлана с новите плочки и павета.  

Активната работа по  ремонтните дейности на централната градска част стартираха през месец април т.г. и се очаква основната дейност по тях да приключи до края на годината.

Самият обхват на проекта приключва през юни 2015 г. Той включва още сухи и "пеещи" фонтани, както и паметник на Елиас Канети.

Междувременно стана ясно, че настилката е произведена в автоматизиран завод за бетонови изделия в Бургас. Компютър контролира процеса, което почти изключва човешка грешка и дава отлично качество и дълъг живот на настилката, гарантират производителите. 

Плочите, предназначени за ремонта на главната русенска улица, са подбрани от арх. Павел Дочев. По негова идея трите цвята, използвани в настилката, носят имена на места, свързани с културно-историческото наследство на Русе.

Цветовете се изработват в завода за първи път, специално за този проект. На главната улица в Русе ще бъдат положени 11 декара от изделията – вибропресовани плочи и павета, които са изработени за по-малко от една работна седмица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов