Превръщат резиденцията на Тодор Живков в Русе в бутиков старчески дом

Той ще предлага дългосрочно и краткосрочно пребиваване на възрастните хора

Луксозен старчески дом иска да направи новият собственик на бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарка „Липник“ край Русе.

Припомняме, че фирмата, която работи в областта на международната логистика и спедиция закупи имота за 394 000 лева. Дълговете на предходния му собственик - покойният Михаил Михов, доведоха до обявяването на сградния фонд на резиденцията за публична продан.

Ръководителят на бъдещия проект обясни пред журналисти, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен Дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма. Според него закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед. Няма архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята, върху която са изградени трите корпуса, е държавна. Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да се види точното й техническо състояние.

Собствениците се надяват, че през септември ще започне осъществяването на бизнес плана, а следващото лято предвиждат домът да бъде отворен.  
По думите на ръководителя на проекта бъдещият дом за възрастни хора  ще бъде малък и  бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това.  Осъществяването на концепцията ще бъде обвързано с идеята на община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих. Предвижда се реализацията на два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно пребиваване.

В момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица, след което ще бъде даден ход на проекта.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)