Бившият областен управител на Русе спечели второ дело срещу прокуратурата

Румен Януров ще получи 3500 лева обезщетение вместо писканите 43 000 лева

3500 лева обезщетение присъди Русенският районен съд на Румен Януаров, бивш областен управител на Русе от времето на управлението на НДСВ (2001-2005 г.). Той спечели дело, заведено срещу прокуратурата, която вини за влошеното си здравословно състояние.

Януаров беше поискал от съда 43 000 лева, но получи горепосочената сума, като магистратите обясниха решението си с мотива, че ищецът не е представил медицински документи за всичките си проблеми със здравето и така не е могъл да ги докаже. Решението не е влязло в сила и може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция.

Причина държавното обвинение да се заеме с Румен Януаров стана небезивестната бивша резиднеция на Тодор Живков - „Липник“, която се намира в едноименния лесопарк до село Николово край Русе. Припомняме, заради замяната й, наследничката на Януаров на поста областен управител – Мария Димова, също от НДСВ, наскоро получи осъдителна присъда от Апелативния съд във Велико Търново.

След като сдаде поста на русенски губернатор, Януаров беше разследван по обвинение, че е ощетил държавата с над 9 000 лева от несъбрани наеми на резиденцията. Заради това недовело доникъде разследване, той заведе дело срещу държавното обвинение. След разглеждането на процеса на три инстанции, Януаров успя да осъди прокуратурата, като получи 10 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

Три години след напускането на областната управа, той е разследван и за документна измама и ощетяване на бюджета с близо 168 000 лева по проект за депониране на пестициди от 2003 г. Това неуспешно за прокуратурата дело също влошило здравето на бившия областен управител.

През 2011 година заради едно от разследванията Румен Януаров не спечелил конкурса за директор на РУСО-Русе. Съвсем малко не му достигнало и да влезе в Общинския съвет на местните избори от 23 октомври 2011 г. Не успял да си намери и работа.

През май Януаров също спечели дело срещу държавното обвинение, но заради дискриминация на инвалиди. То е заведено, защото докато е бил разследван през 2011 г., той е трябвало да изкачва пеша 4 етажа по стълбите, а само преди по-малко от месец му била направена операция за смяна на става и се движел с патерици. По това дело Румен Януаров трябва да получи 1000 лева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов