96 детски градини в София ще събират енергия от Слънцето (снимки)

За периода 2007-2013 г. Столична община е изпълнила 99 проекта на стойност 3 млрд. лева

Общо 96 детски заведения на територията на Столична община са подходящи за изграждането на специални слънчеви съоръжения за подобряване на енергийната ефективност, информират от пресцентъра на СО.

Това стана ясно по време на семинар, организиран от Общината в рамките на Проект "Енергийна визия 2020 за градовете от Югоизточна Европа", съфинансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007 – 2013".

В рамките на проекта беше направено проучване на Българската академия на науките (БАН) на всички 247 общински детски заведения. До момента е установено, че 96 сгради на детски градини са подходящи за изграждане на слънчеви съоръжения за енергийната ефективност.

Те се намират в следните райони: "Младост" (10), "Лозенец" (4), "Красно село" (8), "Овча купел" (4), "Средец" (1), "Банкя" (1), "Оборище" (3), "Сердика" (5), "Нови искър" (2), "Люлин" (14), "Илинден" (4), "Подуяне" (4), "Слатина" (8), "Витоша" (3), "Искър" (9), "Красна поляна" (5), "Кремиковци" (8) и "Възраждане" (3).

От тях 10 са включени в Интегрирания план за възстановяване и развитие на СО за 2015 г. - ОДЗ 179, ОДЗ 52, ОДЗ 51, ОДЗ 21, ЦДГ 150, ЦДГ 24, ОДЗ 54, ОДЗ 81, ОДЗ 50, ЦДГ 124 нова сграда, в районите Илинден, Оборище, Красна поляна, Възраждане и Красно село.

Семинарът беше открит от г-жа Ирина Йорданова, председател на ПК по европейските въпроси и връзки с гражданското общество към СОС, която подчерта, че внергийната ефективност е основен приоритет за общината, обвързан с изпълнението на Стратегия Европа 2020. В рамките на два дни общински съветници, районни кметове, експерти от БАН и СО дискутираха възможностите и иновативните инструментите за финансиране на внедряване на мерки за енергийна ефективност чрез възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/.

София е водещ партньор в Проект EnVision2020, в чиито проектен консорциум влизат: Фондация за приложни изследвания и комуникации, Софийска енергийна агенция СОФЕНА, Регионална агенция за развитие на Букурещ (Румъния), Институт за устойчиво използване на енергията (Словения), Община Солун (Гърция), Община Фермо (Италия), община Потенца (Италия), община Загреб (Хърватска) и асоцииран стратегически партньор гр. Хановер (Германия).

По време на семинара беше представено и изпълнението на проектите на СО за периода 2007 – 2013 г, както и приоритетие за следващия програмен период. За изминалия период Общината е изпълнила 99 проекта на стойност 3 млрд. лв, от които 2 млрд. лв. безвъзмездна финансова помощ и 1 млрд. лв. собствени средства. В 59 от тях са заложени мерки за енергийна ефективност, свързани с изпълнението на ангажимента на СО към инициативата Конвент на кметовете на Европейската комисия чрез Плана за действие за устойчиво енергийно развитие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов