Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова откриха естакадата при Семинарията (снимки)

По-чист въздух и по-бързо движение в района обеща столичният кмет

Официално беше пуснато движението по новото кръстовище на две нива при Семинарията в София. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов лично откриха новоизградената естакада днес.

Новото кръстовище ще "отпуши" трафика в района на булевардите "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски". То е един от течащите в момента строително-ремонтни проекти по възловите булеварди в столицата. Преминаването на автомобилите по новата естакада ще отнема на водачите всичко на всичко 2 минути, припомни Йорданка Фандъкова.

"Преди да започнем строителството, преминаването през кръстовището отнемаше над 10 минути, а в час пик и до 17 минути. Сега това ще отнема само 2 минути", заяви тя при откриването и добави: "Очаквам ефектът върху въздуха да е с 40% по-малко вредни емисии. Има и шумоизолираща стена. Изграден е и нов подлез, който прави връзка с Борисовата градина".

Това е вторият етап от мащабния проект за отпушване на движението в тази част на града след изграждането на кръстовището при Телевизионната кула. За да има истински ефект обаче е необходимо да бъдат завършени още пробивът покрай болница "Токуда", който ще стига до бул. "Черни връх", и разширението на самия булевард до Околовръстния път, посочи кметът.

"Хората могат да видят след управлението на ГЕРБ какво има и какво има след тройната коалиция. След нас стоят естакади, пътища, зали, мостове и продължаваме. Зад тях стоят фалити и неразплатени пари. Близо милиард са неразплатените пари за строителните фирми", заяви от своя страна Бойко Борисов Борисов.

Естакадата беше открита два дни преди обявения краен срок.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов